Senterpartiet framstår foran hvert stortingsvalg nærmest som en garantist for å bevare grendeskoler. Sp er partiet som tydeligst taler grendeskolenes sak.

Men det er kommunepolitikere som vedtar om skoler skal beholdes eller legges ned.

I Løten har kommunestyret, med senterpartiordfører Marte Larsen Tønseth i spissen, akkurat vedtatt å legge ned fire barneskoler; Jønsrud, Lund, Ådalsbruk og Østvang.

Det har ikke skjedd uten motstand, både på bygdene og innad i partiet. Men et flertall i Senterpartiets kommunestyregruppe var med å sørge for at det i framtida blir én barneskole i kommunen.

Reaksjonene er sterke, om enn langtfra enstemmige, på bygda. Spørsmålet er hva som skjer ved neste kommunevalg.

I Åsnes argumenterte Sp-ordfører Kari Heggelund i 2020 for skolenedleggelse. Hun var klar på at synkende barnetall og dårlig økonomi gikk ut over kvaliteten i skolen.

Daværende stortingsrepresentant for Sentrepartiet, Emilie Enger Mehl, kritiserte Heggelund, som likevel sto på sitt.

Det gikk utvilsomt ut over populariteten, og Heggelund valgte å trekke seg fra partiet fordi hun synes takt og tone fra meningsmotstanderne hennes var alt annet enn trivelig.

I Åsnes var det utvilsomt praktisk-politiske skillelinjer mellom det litt mer urbane Flisa-området og bygdene. Senterpartiet mistet mange stemmer valget i høst, nok mye på grunn av skolesaken.

At Einar Toverud ble ordfører likevel, skyldtes ikke et godt valgresultat for Senterpartiet, men et samarbeid med valgvinner FrP.

I Elverum har Sentepartiet satt Sørskogbygda skoles overlevelse som et ultimatum for å samarbeide om makt. Og har lykkes med det både i samarbeid med Høyre og med Arbeiderpartiet.

Om det har gitt gode valgresultat kan diskuteres, men det har gitt statusen som bygdeparti ekthet.

Hva som skjer i Løten ved neste valg er vanskelig å spå, men Senterpartiet fikk et skudd for baugen som garantist for bygdeutvikling.

At partiledelsen sentralt lover bygdeskolesatsing er ikke et løfte som nødvendigvis holder mål når en ordfører, som skal ta hensyn til økonomi og kvalitet, må ta et valg på vegne av kommunen.

Den som har skoen på kjenner jo best hvor den trykker.