Kjære alle som denne uken har vært samlet på valen, for å synge “seieren følger våre faner”, med samme optimisme og framtidstro som Bjørn Eidsvåg i “eg kan ikkje grina alle tårene for deg, men eg ve grina med deg”, og ja, det har vært kaldt og mørkt og stusslig i de sosialdemokratiske sfærer ganske lenge nå, både her og der, men neiggu om je gret, som Prøysen sa, og det er vel der vi er ved arbeiderbevegelsens innerste kjerne, at den som gir seg, har tapt. Det var vel også et gjennomgående tema fra talerstolene landet rundt på arbeidernes frihetsdag 1. mai.

Siden sist er Balder blitt belemret med atskillig, ikke bare Sylvi Listhaugs forsøk på å frata Engerdal sine nylig tildelte fem politistillinger for istedet å bekjempe kriminaliteten i hovedstaden, i “Debatten” med Fredrik Solvang tirsdag denne uken, det skal vi komme tilbake til litt lenger nedi vegen her, men først skal vi en tur til Stiftstaden hvor det nå går såpass tungt at de vurderer også å legge ned fengselet. Krematoriet har tatt kvelden for lengst, Skibladner er sliten og Einar Busterud, ordfører emeritus, har krøpet opp i et horn på veggen for å bivåne en videre utvikling der håpet nok er mer dominant enn troen. På denne bakgrunn er Balder glad for at Storhamar klarte å banke Vålerenga hjemme i Fjøset, og ble norgesmester i ishockey. Økonomien i laget skal også være på bedringens veg, etter en periode med det ene beinet i skifteretten og det andre på et såpstykkje, fritt etter en livsbejaendde trysling med ei tung diktsamlig i den ene hånda og en taustump i den andre. Å si at hamarsingene har skjenket seg ut av både tungsinn og økonomiske problemer er det kanskje ikke helt dekning for, men mye løsnet etter at de fikk øl-bevilling i hockeyhallen. Økonomisk er nok dette et godt bidrag, leste vi nylig i et inserat i Hamar Arbeiderblad, under tittelen “Har ikke kastet ut én eneste overstadig person”. Klart det blir penger av det.

Det er nå ellers med Balder som med alle andre som har noe de vil ha sagt eller solgt, det gjelder å hive innpå noe som får folk til å klikke. “Og så skjedde dette” er ikke så dumt, vi klikker de fleste av oss, for å finne ut at intett skjedde. Den nærværende prøvde seg her om dagen med bilde av et dødt villsvin og tittelen “Får ikke wienerbrød”. Den er ikke dum den heller, for vi klikket alle sammen. Substansen her er at det er født nye kull med uønskede villsvinunger som kan være smittet av svinepest. Viltansvarlig ved landbrukskontoret for Våler og Åsnes, Pia Knøsen Lund, sier til den nærværende at det er uaktuelt å servere villsvina wienerbrød. Av ren nysgjerrighet leste Balder mye av denne saken, for der å finne ut, at svenskene gjør det, altså serverer villsvin wienerbrød. Det kan ha stått noe om hvorfor, også, helt til slutt.

På veg nord-østover, mot Engerdal, registrerer Balder at “Elverum får fødestue”, romslig oppslått og illustrert, i den nærværende tirsdag denne uken, med styret i Helse-Sør Øst som kilde. Det er klart vi skal glede oss over alt vi får, men sett i sammenheng med hva vi har hatt, klinger “fødestue” litt i retning av jordmor i kvart stilling. Det er mulig Balder er blitt pessimist, men det er ofte det som skjer når optimister blir plaget med realisme.

Den genetisk viktige superulven merket med V1157, er kanskje allerede tilbake i Engerdal etter en tur i Dalarne i Sverige, det vet ikke Balder, men i så fall anbefales helikopterskyss ut til Sollerøya i Femunden, hvor den kan få være på sommerleir med frivole ulvetisper helt til isen legger seg. Da bør ulvene skytes, ser Balder at han har skrevet, men det blir direkte avskrift og et rent plagiat av folkemeningen derover. Genetikk og innavl er nå ellers et meget aktuelt tema i Engerdal, senest håndtert av “Liv i luken” forrige fredag, der kortversjonen er at i Høyre-gruppa i kommunestyret henger alt og alle såpass tett sammen med alt, at det knapt er mulig å få på plass et godkjent-stempel på noe innenfor habilitet- regelverket. Balder anbefaler at det nå hentes inn nye og friske gener, gjerne med helikopter, men helst ikke fra Rendalen.

Når vi først er i Engerdal, vil Baler få vise fram en regjerings-initiert kriminalpolitisk suksess, ja så helt åpenbar, selv om Sylvi Listhaug vil bruke politiressurser andre steder. Engerdal fikk gjenåpnet sitt lensmannskontor, medfølgende fem politistillinger. Her er det i dag ingen uoppklarte saker, ingen saker henlagt, og ingen ting har skjedd, heller ikke noe kriminelt, og parallellsamfunn finnes ikke. Det siste kan skyldes at folk bor så langt fra hverandre, at det ikke er mulig å gjøre noe parallelt med noen.

God helg!