(Nettavisen) I 2010 ble det populære søtningsstoffet godkjent i både Norge og EU. Nå viser en ny studie konsekvensene stoffet kan ha for kroppen din.

I hvert fall i teorien, skal man tro en norsk forsker.

En ny studie på Neotam, som er 000-13000 ganger søtere enn sukker, viser at stoffet kan skade tarmsystemene til mennesker. Det skriver blant annet Sky News.

– Effekten av Neotam har potensial til å påvirke en rekke tarmfunksjoner, som resulterer i dårlig tarmhelse, står det i studien gjennomført av Anglia Ruskin University (ARU) og er publisert i tidsskriftet Frontiers in Nutrition

Etterlyser studie på mennesker

De mener søtningsstoffet kan føre til både diaré, tarmbetennelse og infeksjoner som blodforgiftning dersom bakteriene kommer inn i blodstrømmen.

Jan Gunnar Hatlebakk, leder for Nasjonal kompetansetjeneste for funksjonelle mage- og tarmsykdommer ved Helse Bergen, omtaler studien som «veldig grundig», men samtidig trekker han frem en tydelig svakhet ved studien.

– Den blir i overkant teoretisk. De har kun forsket på dette i et laboratorium, og ikke på mennesker. Sånn sett er det vanskelig å se hvordan dette vil ramme mennesker i praksis, forteller han til Nettavisen.

Han trekker frem at gruppen tidligere har forsket på andre kunstige søtningsmidler som aspartam, som av WHO er klassifisert som blant annet kreftfremkallende i store mengder.

Studien er gjennomført ved at de har forsket på cellekulturer og hva som skjer med tarmcellene i cellekulturen dersom det tilsettes Neotam.

– Må undersøkes grundigere

Hatlebakk trekker frem at tarmene våre inneholder et kilo med bakterier, som kan lekke ut til resten av kroppen dersom cellestrukturen brytes ned, slik som antydes kan skje i denne studien. Denne forskningsgruppen har sett lignende effekter med kunstige søtningsstoffer, blant annet med aspartam, som er veldig mye brukt.

– Jeg føler kanskje ikke studien foreløpig er så relevant, det må undersøkes mye nøyere hva som skjer hos mennesker. Husk at dosene som inntas hos mennesker jo er svært lave.

Men en ting som går igjen i flere studier på kunstige søtningsstoffer, trekker han frem:

– Du får mer tarmgass og ofte diaré på grunn av ulike kunstige søtningsstoffer.

Ikke oversikt

Hvor utbredt neotam er i produkter i norske dagligvarebutikker, finnes det ikke oversikt over.

– Mattilsynet har ikke oversikt over hvor utbredt bruken av neotam er på det norske markedet i dag, men på oppdrag fra Mattilsynet gjorde Vitenskapskomiteen for mat og miljø (VKM) i august 2023 en risikovurdering av neotam og andre søtningsstoffer i drikkevarer. Risikovurderingen viste at inntaket av disse stoffene gjennom drikkevarer, ligger under akseptabelt daglig inntak (ADI), også for de som drikker mye. ADI er den mengden av et stoff man kan innta hver dag hele livet, uten spesiell helserisiko, sier Lars Skjegstad, pressevakt i Mattilsynet, til Nettavisen.

Mattilsynets retningslinjer for neotam følger, som alle andre tilsetningsstoffer, samme regelverk som EU.

– Alle tilsetningsstoffer må være godkjent. Det betyr at stoffene er vurdert ut fra at bruken ikke skal gi helserisiko, skjule dårlig kvalitet eller villede forbrukeren. Stoffene godkjennes per matvarekategori. For hver eneste kategori er bruken av tilsetningsstoffet vurdert for å sikre at det oppfyller et teknologisk behov i produktet og at brukermengden ikke fører til helserisiko.

Skjegstad legger til at i tillegg til VKM, baserer Mattilsynet seg også på uttalelser fra EFSA, den europeiske myndighet for næringsmiddeltrygghet.

– De vurderer jevnlig tryggheten til alle tilsetningsstoffer, basert på all tilgjengelig forskning. EFSA vurderer da også om ny forskning eller om nye studier holder faglig mål.